Körledaren - Supermänniskan

Brygghuskören söker nu nya körledare. Det är alltid ett stort jobb att hitta någon som passar för det jobbet. För det första så behöver man någon som är intresserad och engagerad. Den ska vilja göra det och ha tiden och kompetensen. Vilka krav som ställs på en körledare är lite olika från kör till kör. Men här är några punkter som jag har märkt är viktigt.

Vision och Vilja: Man bör ha en tydlig vision över hur man vill att kören ska låta och agera. När man har denna klar för sig så behöver man självförtroende och viljan att genomföra detta. Det är lätt att enstaka stämmor tycker att deras stämmor låter fel, men det är körledaren som har hand om helheten.

Kommunikation: I en kör finns det många individer som kan missförstå på alla möjliga sätt. Då behöver man ett bra och tydligt sätt att förmedla sin åsik. Man kan gå till väga på lite olika sätt beroende på kör. Play and Follow är en klassiker som används rätt ofta. Körledaren spelar och sjunger för att göra det tydligt och kören lyssnar och härmar efter. Om man använder denna metod så behöver körledaren isf kunna spela något instrument.

Notjägare/Notsättare: Körledaren behöver på något sätt få tag i noter som kören kan sjunga. I min erfarenhet så har det blivit bäst om låtarna är arrangerade för kören eftersom man då kan ta hänsyn till hur kören ser ut och arra därefter. Men det kan ju finnas andra körare som också är bra på att arra som hjälper till, men annars behöver körledaren lite kunskaper i att arra.

Dirigent: Körledaren kommer dirigera kören. Denna delen kan man alltid öva på, men en bra taktkänsla är en grundförutsättning för att hålla tempot. Sen finns det massor av olika sätt att dirigera på. Vissa är stenhårda på att hålla takten, andra inriktar sig mer på att slå in de olika stämmorna när de har de delarna som är kritiska för låten.

Lyhördhet: Handlar framför allt om att höra vart det går bra och vart det behöver förbättras. Att höra att det låter fel är en sak, men att höra vart det felet sitter är en konst att lära sig. Det är även bra att lyssna på åsikter. Även om man har en vision om hur det ska låta så kan nya idéer få sången ännu bättre än man tänkt från början.

Det är ingen lätt syssla att vara körledare. Balansen mellan att leda kören och vara en del av kören är svår att hålla sig till. Många körledare distanserar sig lite från kören för få en tydligt rollindelning. Samtidigt får man inte driva för långt ifrån kören eftersom man då riskerar att tappa kontakten med kören och bara köra sitt eget race. Det funkar inte riktigt som körledare. Hur som helst så hoppas jag verkligen att Brygghuskören hittar en bra körledare. Det behövs för att en kör ska fungera.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0